Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Повратак странца

Рајко Радовановић


ПОВРАТАК СТРАНЦА

“Ако сте, заправо, умрли, поуздано другачије гледате на опстанак. Рипли нема намеру да спашава људе, она је више нихилиста. С друге стране, животиња у њој учиниће све да преживи”, каже Сигорни Вивер новинарки америчког “Премијера” Рејчел Абрамовиц о својој улози живота, о Рипли, жени која се бори потив СТРАНАЦА. “И било је врло занимљиво за мене вратити се назад”, додаје Сигорни разлог за појављивање у четвртом делу серије о “Странцу” названом “Осми путник - Ускрснуће” (1997).
После несрећне епизоде Дејвида Финчера, Американца, са “Осмим путником 3” (1992), Жан Пјер Жене, Европљанин, враћа се на територију чије су границе успоставили Ридли Скот, тако ће Европљанин, и Џејмс Камерон, Американац. У Скотовом филму Рипли је само и искључиво НЕПРИЈАТЕЉ странцу, у Камероновом, она већ понешто зна о тој невероватној врсти, разуме их чак, а овде се више не разазнаје где завршава Рипли а где почиње странац. У Финчеровом филму Рипли се убија када сазнаје да је странац ставио своје сјеме у њу, а овде она је клонирана и плод странца извађен је из ње. Резултат те операције изузетно је узбудљив иако и, кад се види филм, сасвим логичан: Рипли и сама постаје делимично странац. Та идеја - страх од странца у нама - управо је суштина мита на којем је заснована ова филмска серија и којој она дугује свој успех, а Жене ју је, чини се, са лакоћом (док је снимао филм он није знао енглески језик!) елаборирао.
Креативно али рационално користећи све оно што му је савремена технологија специјалних ефеката пружала (уживамо као никада пре у бројним сценама са странцем), Жене се посветио Рипли, њеној борби са самом собом и односом са андроидом (Винона Рајдер) којем је више од људи стало да човечанство спаси од уништења које би се догодило да странци доспеју на Земљу. А управо то, странце које нападају Земљу, очекујемо да видимо у могућем и вероватном петом наставку серије.
Бољи од Финчеровог, подједнако напет и језив као Скотов, “Ускрснућу” недостаје оно што се овој причи усудио дати само јединствени Камерон: епску димензију приче и макар једно зрнце љубави.
Препоручљиво, апсолутно: изузев, дакако, трудницама!


Филмска критика


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана