Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Филмска снимања Фрање Ледића у Бањој Луци 1935. и 1936. године

Горан Дујаковић


1. ПРОЛОГ

Постојећа литература која проучава историју кинематографија на простору  југословенских држава само спорадично спомиње филмска снимања и кинематографске дјелатности на подручју Бање Луке. Историчари филма углавном су успутно дотицали ову област, недовољно или површно анализирајући штампу која је излазила у Бањој Луци у првој половини двадесетог вијека.
Колико је данас познато, Бања Лука је у првим деценијама двадесетог вијека  мало снимана на филмској траци. Према постојећој филмској литератури, први кадрови Бање Луке настали су тек 1932. године за филм "Лијепа наша отаџбина" у продукцији Југословенског просветног филма (филм је дјелимично сачуван). Али, постоје индиције да је Бања Лука први пут забиљежена на целулоиду знатно раније - 1914. године у филму "Босна и Херцеговина" (Bosnien-Herzegovina) који је за потребе Земаљске владе у Сарајеву снимала бечка фирма Мüлер филм (фирму је основао Патеов намјештеник). "Да се што више подигне промет странаца у Босни и Херцеговини и да се велики свијет за наше земље што више заинтересује, склопила је Земаљска влада с познатом париском кинематографском фирмом Патхе Фререс споразум да та фирма снима за кинематографе све љепше и занимљивије предјеле наше земље." 5
Снимање је започело јуна те године у Босанском Броду, трајало је 14 (?) дана а филм се у дистрибуцији појавио крајем 1915. године. Може се само нагађати да се поред великог броја снимака "пејсажа, џамија, цркава, самостана, народних светковина, обичаја, ношњи" у овом филму налазе и кадрови неких од репрезентативних историјских објеката Бање Луке (вјероватно џамија Ферхадија, самостан "Марија Звијезда", тврђава Кастел...), али то су претпоставке пошто филм није сачуван.
Врло је вјероватно да је Бања Лука више пута филмски биљежена "успутно" током првих деценија прошлог вијека јер се налазила на једној од главних комуникација са сјевера Босне и Херцеговине према Сарајеву. На том путу се налази средњовјековни – краљевски град Јајце, који су због историјских и природних знаменитости често посјећивале разне филмске екипе, о чему постоји доста сачуваних података па и филмске грађе (снимци Јајца се први пут појављују на целулоиду 1912. године у филму "Путовање кроз Босну").
Од познатих снимања у Бањој Луци у периоду између два свјетска рата, због разноврсности и континуитета посебно су интересантна снимања Фрање Ледића. У овом тексту детаљније ћу се осврнути на филмска снимања Ледића, првенствено користећи као извор текстове "Врбаских новина" у периоду од 17. августа  1935. до 16. фебруара 1936. године.


читав текст ( .PDF )


Архивски филм


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана