Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Стрип Српске

Горан Дујаковић
Дејан Шијук
Предраг Иконић

Предавач
Милорад Вицановић

СТРИП СРПСКЕ 1992-2007.

Једног дана...

          Почетак деведесетих година XX вијека за многе од нас био је почетак стицања неких нових и неочекиваних навика и искустава, а за стрип, девету по реду умјетност, то је био почетак његовог краја на овим просторима. Стрип, један од најинтересантнијих и најприсутнијих видова визуелних умјетности у свијету, се појавио последњих година XИX вијека, и од самог настанка му се дешавало да буде оспораван, хваљен, понекад и забрањиван, а у једном комадићу бивше Југославије, у једној малој и младој републици десило му се, ето, и да умре. То не треба много да чуди, јер је смрт тих година у Републици Српској била свакодневна појава.
          Стрип, тај жилави медиј, је слично многим својим јунацима успио да се избори и у овако тешкој ситуацији. Срећом по нас, био је само теже рањен, а његова смрт  привидна, клиничка....
          Стицајем чудних околности (тханкс то "Бабе"), центар свих па и културних дешавања на просторима Српске помјерен је са истока на запад, од Сарајева ка Бањалуци, тако да је стрип за свој опстанак на овим просторима највише заслужан групи заљубљеника и ентузијаста са простора бањалучке регије.Недуго затим...

           Бањалучке дневне новине "Глас" (касније "Глас Српски", а данас "Глас Српске") су јануара 1992. године почеле са издавањем листа за дјецу "Радознали глас" који је на последњој страници доносио колор рекламни стрип сценаристе Исмета Бекрића и цртача Горана Јанковића и Душана Ђукића. У овом периоду значајан је и излазак листа "Нови прелом" који је  дао свој скромни допринос стрип сцени објавивши у току свог излажења два стрипа, један сценаристе Данијела Симића и цртача Дарије Вујиновић, а други самостални рад Горана Дујаковића Феникса. Лист ученика нижих школских разреда основне школе "Школарац" доносио је у сваком свом броју док је излазио по двије табле стрипа "Мачак Тошо", Милорада Вицановића Мазе. "Глас Српски" је наставио да његује традицију објављивања домаћих стрипова, па је тако дуго времена објављиван стрип "Иду дани" Горана Дујаковића Феникса. Феникс је у овом периоду са својим стриповима био заступљен и у листу Првог Крајишког корпуса Војске Републике Српске "Крајишки војник". Лист "Западна Србија" је редовно доносио стрип табле Горана Кљајића, а касније се овом цртачу придружио и Драко Самарџић Кодар.


 

Мало касније...

          Завршетком рата, почиње да расте број нових часописа на просторима Републике Српске чиме се отвара простор домаћим стрип цртачима да објављују своје радове. Поново је међу покретачима био дневни лист "Глас Српски" који у свом седмичном додатку "Пулс" почиње да објављује стрип "Извјестан поглед" неуморног Горана Дујаковића Феникса. У "Пулсу" су своје стрипове објављивали и Данијел Симић као сценариста и Небојша Ђумић као цртач. Касније им се са колор таблама придружио и Дејан Шијук. Дјечији часопис "Ми" је тих година представио пар нових стрип имена на бањалучкој сцени. Ријеч је о Мирославу Јовановићу и Николи Јанковићу.
          Године 1996. излази и први послијератни стрип албум у Републици Српској. Албум је намјенски цртан на тему "Срби - Историја у стрипу", а као комплетан аутор, цртач и сценариста, потписан је Слободан Борјановић из Градишке.  Албум је кроз 45 краћих цјелина, на 72 странице, обухватио историју Срба од њиховог доласка на Балкан до признавања Републике Српске. Албум је штампан у тиражу од (за данашње издаваче стрипа) невјероватних 5000 примјерака!

Одједном...

          Почетком 1997. године у Бањалуци почиње да излази и први прави стрип магазин "Жалосна Свеска". Први број магазина се појавио под окриљем издавачке куће "Медиа центар Прелом". На 36 страница представљени су радови шесторице аутора: Милорада Вицановића Мазе, Десимира Миљића, Драге Војновића, Горана Дујаковића Феникса и већ познатог двојца  Небојше Ђумића и Данијела Симића. Тог љета излази и други број овог стрип магазина који поред већ познатих имена доноси и једно ново име. Ријеч је о Сузани Прпић. Трећи и последњи број, "Жалосне Свеске" изашао је у фебруару 1998. године, графички и технички доста побољшан. На своје 72 странице донио је поред стрипова већ афирмисаних стрипаша Српске радове нових аутора: Дејана Шијука, Боре Петковића, Горана Кљајића, Мирослава Јовановића, Станка Гојића и Ненада Поњевића. У овом периоду бањалучка (можемо слободно рећи и стрип сцена Српске) стрип сцена је послије Београда била највиталнија и најквалитетнија. Признања ауторима су стизала од колега са свих страна, а као резиме свега, у априлу 1998. године у бањалучком "Народном позоришту" постављена је изложба под називом "Бањалучка стрип сцена" гдје су своје радове представили сви аутори заступљени у магазину "Жалосна свеска".

Бум! Трас! Банг! Бука!

          Током 1998. године студентски часопис "Бум" који се редовно појављивао на киосцима широм Републике Српске почео је да објављује стрипове.  Први објављени стрип је био "Богдан", аутора Дејана Шијука. Од тада "Богдан" излази редовно у периоду од 1998. до 2000. године и постаје култни стрип у регији. 1999. године часопис "Бум" објављује специјални додатак посвећен стрипу гдје су се поред  већ свима знаног Богдана нашли и неки други стрипови Дејана Шијука као и стрипови Станка Гојића и Владана Савића. Стрип додатак је имао 10 страница. Нажалост, 2000. године часопис "Бум" престаје да излази, али екипа окупљена око њега наставља своју започету мисију и покреће часопис "Бука", магазин за деконтаминацију младих.
          "Бука", која је излазила двомјесечно на необичном (за наше киоске) формату и дистрибуирала се широм Републике Српске, је у сваком броју велики број страница посвећивала стрипу тако да је стрип "Богдан" наставио свој живот који је трајао читавих 15 епизода, а захваљујући једној од њих гдје је пародиран Конан, прекрштено му је име у "Богдан Варварин". Поред Дејана Шијука који је био уредник стрипа у магазину "Бука" своје радове објављују и Александар Гаћановић, Станко Гојић, Предраг Иконић као и гости из сусједних држава (Младен Ољача, Саша Михајловић, Златко Крстевски, Маја Веселиновић...). У јесен 2001. године излази специјално издање "Буке" посвећено стрипу. Издање је замишљено као посебан часопис који је требао да излази четири пута годишње са радовима аутора са простора бивше Југославије. Идеја о анимирању аутора са еx-yу простора је дјелимично и остварена што потврђује и први (нажалост и  једини) број "Бука стрипа".
Предвођени домаћим снагама Александром Гаћановићем, Станком Гојићем и Дејаном Шијуком у овом специјалном издању магазина "Бука" своје стрипове су објавили и Лазар Бодрожа, Александар Ботић, Марко Коципер, Фаиз Софтић, Златко Крстевски, Зоран Јовић-Летач, Маја Веселиновић, Ромео Штракл, Петра Колманчић, Младен Ољача, Вук Палибрк, Небојша Пејић, Саша Михајловић, Иван Прлић и Дамир Стеинфл. Након гашења магазина "Бука" који је свој живот наставио на интернету на адреси www.6yка.цом дошло је до још једне паузе у издаваштву на територији Републике Српске.
          Почетком 2004. године, тихо, без неких помпезних најава на киоске широм Босне и Херцеговине ушетао је први број "Стрип магазина", бањалучког издавача "Независне новине". Као уредник издања потписан је Иво Миличевић, у свијету стрипа познат по одличном предратном издању магазину "Цомицон" као и по многим другим стрип ревијама које су биле кратког вијека. Слично се десило и са "Стрип магазином" који је излазио редовно и у великом тиражу, сваки мјесец, али су изашла само четири броја. Ова ревија доносила је безброј пута виђену Модести Блејз и неке краће серијале из талијанске продукције. Један од најквалитетнијих објављених стрипова на страницама "Стрип магазина", а за нас и најзначајнији јер је настао из пера домаћег аутора је колор стрип на осам страница "И лове хомо сапиенс" ког је нацртао Милорад Вицановић Маза. Редакција магазина је најављивала велике пројекте и планове нарочито везане за домаћи стрип, али завршило се неславно, по ко зна који пут.

Предуго затим...

          Част стрипаша источног дијела Републике Српске, са мање или више успјеха почетком новог вијека, бранио је Предраг Иконић (последњих година многима познат по надимку пеђа славни којим потписује своје табле). Одсјечен од свих стрип дешавања у регији, Иконић се захваљујући интернету и електронском чласопису "Стрип Вести" Златка Миленковића из Новог Сада поново вратио цртању стрипова. Из тог периода значајан је настанак стрипа "Жорж Страшни" који је објављиван у студентским часописима, а касније је овај стрип скоро годину дана излазио у већ поменутим "Стрип Вестима". Први дужи стрип, овај аутор је објавио је 2000. године у новопокренутој стрип ревији, орјентисаној за објављивање домаћих стрипова, "Бумеранг", издавача из Суботице. Нажалост и ова стрип ревија је угашена већ након три броја. Иконић је своје радове након тога објављивао у многим часописима  ("ЕОН", "Бука", "Секстаза", "Ре", "Прессинг", "Стрип Прессинг","ДАН"...) са простора бивше Југославије, а најпознатији његов стрип свакако је "Екстра Геџа", настао у сарадњи са групом стрип залуђеника из Ниша (Дејан Стојиљковић, Дејан Костић, Андрија Милојковић).
          Непуне три године, све до средине 2005. године, у магазину "Патриот" излазио је полутаблоидни стрип Александра Саше Михајловића са Пала. Стрип је био коментар на тренутну политичку ситуацију у држави и у свијету.
         

За то вријеме...

          Сво ово вријеме (и предратно и ратно и послијератно) са малим прекидима, ветеран стрип сцене у Републици Српској Миро Млађеновић свакодневно објављује каиш стрипа "Давид Штрбац" у дневном листу "Глас Српске". Тако се јунак "Јазавца пред судом" чувеног писца Петра Кочића из књижевности преселио и у девету умјетност. Карактеристичан крајишки хумор са освртима на актуелна дешавања уз препознатљив Млађеновићев карикирани стил цртања заштитни су знак "Гласа Српске" већ дуги низ година. Као специјално издање ових дневних новина 1987. године појавила се "Гласова свеска број 6"/"Давид Штрбац" која је на своје 32 странице донијела 84 (од нацртаних пар хиљада) по избору редакције, најуспјелија каиша овог стрипа. То је уједно био и први стрип албум објављен у Бањалуци.
 


  У међувремену...

          Захваљујући највише брзини нових комуникационих средстава, стрип аутори Републике Српске, иако малобројни, успјели су да се увежу и консолидују своје редове.  Мала јесте, али судећи по тренутној ситуацији и будућим плановима, стрип сцена Српске је веома јака. Најактивнији стрипаши у регији тренутно су Милорад Вицановић Маза, Дејан Шијук, Александар Гаћановић, Станко Гојић и Предраг Иконић.          
          Дејан Шијук, иако се у последњих пар година био мало удаљио од стрипа, унио је у своје нове радове доста иновација тако да његове колор табле могу да стоје раме уз раме са много познатијим и признатијим свјетским стрип ауторима. Доказ овој тврдњи је и награда коју је Дејан освојио на "4. Међународном салону стрипа" у Београду. Дејанов првенац (у овом његовом повратку стрипу) четверотаблоидна обојена прича "Глогиња", осваја већ на први поглед, тако да уредништво издавачке куће "Бели пут" из Београда која је додијелила ову награду није имало због чега да се двоуми.
          Најпродуктивнији, али и најквалитетнији стрип аутор Српске је свакако Милорад Вицановић Маза из Лакташа. Тренутно у сарадњи са тројицом стрип сценариста ради на стрип серијалима који ће можда док овај текст буде објављен угледати и свјетлост дана. Са Рајком Радовановићем из Бањалуке, црта колор стрип са wестерн тематиком "Дивљи вјетар". Ненад Сузић сценариста је Мазиног стрипа "Школан Форд" намјењеног првенствено млађем узрасту. Први број у тиражу од 3000 примјерака појавио се у новембру 2006. године. Свако пар мјесеци читаоце би требало да обрадује нових 108 страница стрипа "Школан Форд", а до сада је изашло 4 броја. Са тренутно најпродуктивнијим и најбољим српским сценаристом Марком Стојановићем из Лесковца, Вицановић ради једну епизоду стрип серијала "Вековници" која ће бити објављена у "Политикином забавнику". Треба поменути да поред њих двојице на овом стрип серијалу раде најквалитетнији српски и македонски аутори (Срђан Николић Пека, Влада Алексић, Александар Сотировски, Тихомир Челановић, Небојша Пејић, Тони Радев...). На "4. Међународном стрип салону" у Велесу, Македонија, Маза је својим стрипом "Незвани јунак" освојио другу награда Салона, а на овогодишњем "5. Међународном стрип салону" у истом граду освојио је треће мјесто. На последњем "5. Међународном Салону стрипа“ у београду, Вицановић је добио једну од награда спонзора, а био је и у ужем избору за специјалну награду салона "Грег Кокс", америчког издавача.

 

          Станко Гојић, од недавно и дипломирани академац Академије умјетности/одсјек ликовна умјетност у Бањалуци, успјешно ради и на новим стрип насловима "Наргомбо" и "Папер моон". Његове радове карактерише јак однос црно/бијело, изузетан осјећај за сјенку и употреба различитих техника. Гојић ради као графички дизајнер у студију Цуранзио из Осаке, и обзиром да живи на релацији Република Српска-Јапан, у његовим новијим радовима примјетан је и утицај јапанске манге.
          Александар Гаћановић такође приводи крају студије на Архитектонском факултету у Бањалуци. Поред нових епизода његовог најпознатијег серијала "Јеж и Облак" који прати актуелна дешавања у региону, Гаћановић ради и на новим серијалима. Слично као и код његовог суграђанина Шијука, доста нових табли настало је директно употребом рачунара. Резултати код обојице су више него одлични!
          Поменути аутори (Вицановић, Шијук, Гојић, Гаћановић и Иконић) су промовисали своје најновије радове на "Првој изложби стрипа Српске" одржаној на Палама, од 4. до 19. децембра 2006. године, а затим и у Лакташима од 1. до 19. марта 2007. године. Петорица поменутих аутора били су гости и изложбе босанско-херцеговачког стрипа у организацији Дружбе БХ цртача и читача стрипова "Стрипопека" у Сарајеву у прољеће 2007. године. "Прва изложба стрипа Српске" је под истим именом гостовала и у Лесковцу, на "ИX балканској смотри младих стрипа аутора" у августу 2007. године, а одржано је и пригодно предавање на исту тему. Ово најдуговјечније стрип окупљање у Србији и шире одржава се једном годишње под покровитељством и у организацији лесковачке школе стрипа "Никола Митровић Кокан". За лесковачку изложбу поменута петорка је добила нове чланове Огњена и Виолету Радумило, а надамо се да ће их у будућности бити још.
Мали стрип камен закотрљан са Пала је изгледа довео до тога да је на међународним салонима стрипа организованим у регији (Лесковац, Београд, Велес, Загреб...) све више и више радова аутора из Републике Српске. Посљедица је да су се поред Вицановића, на последњем салону стрипа у Београду наградама окитили и Небојша Ђумић из Бањалуке (још један повратник у стрип, а можда никад није ни одлазио) као и деветогодишња Дејана Шкипина из Вишеграда. Такође, на прољеће 2008. године спрема се и први стрип фестивал у Српској који ће бити одржан у Лакташима. Лијепа вијест за крај овог текста. Камење се и даље котрља... "Тхе Роллинг Стонес" су неуништиви...
 


Стрип сцена


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана