Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Коначни циљ фестивала анимираног филма

За двије и по године постојања Асоцијација за визуелне умјетности "Феникс арт" из Бањалуке организовала је шест ревија документарног и анимираног филма. За тај подухват утрошено је много новца и стрпљења, а одговорни људи у овој агенцији преузели су улогу "главног кривца" на себе у покушају да у Бањалуци створе фестивал анимираног филма, који је дугорочни циљ напорног рада.

"У досадашњих шест ревија приказали смо висе од 350 филмова у сарадњи са разним институцијама из филмске умјетности из Србије, Хрватске и земаља из окружења", рекао је Горан Дујаковић, предсједник "Феникс арта".

На задњој ревији документарних филмова која је одржана у Бањалуци крајем јуна приказано је 19 документарних филмова. "И поред финансијских проблема успјели смо да организујемо ову манифестацију. Средства из Министарства су каснила, а привредници немају слуха за спонзорисање ревија", рекао је Дујаковић.

Све ревије које су до сада организовали представљене су у каталозима. Одштампано је шест каталога и то, како је рекао Дујаковић, доста луксузно за наше услове. У каталозима су представљени филмови који су приказани на ревијама, програми ревије, као и доста ауторских текстова и двије филмографије. Тако је каталозима обухваћен период раног српског филма од 1904. до 1943. и ураден је пресјек кинематографије РС свих филмова који су радени у периоду од 1992. до 2005. године. Такође је издат један каталог "Нитратна ризница југословенске кинотеке" и каталог ревије анимираног филма, који је одржан крајем 2006. године. Ту су и Дани загребачке школе ани¬мираног филма, одржане прије двије године.

Иако су каталози јако скупи, ентузијасти из "Феникс арта" ће и даље наставити с издавањем писаног материјала, како се не би изгубио траг ревија које су до са¬да одржане. До сада је приказано више од 350 филмова у сарадњи са Југословенском кинотеком, представљени су филмови са фестивала анимираног филма "Балканима", филмови са фестивала свјет-ских размјера "Анеси", а ове године су приказани и филмови са најпрестижнијег фестивала документарног филма "Обенха-узерн".


"Ови подаци ће, надамо се, да пробуде свијест код надлежних институција да помогну реализацију будућих пројеката јер смо успоставили сарадњу са водећим свјетским фестивалима", рекао је Дујаковић.

Тој чињеници иду у прилог и већ обављене припреме за наредну ревију која би се требала десити у октобру ове године. "Имамо договор са водећим људима разних фестивала да и до краја ове године прикажемо филмове с овогодишњег 'Анесија' и 'Хирошиме'", каже Горан.

За просјечну ревију са гостима и округлим столовима који би били организовани у току ревије потребно је  више од десет хиљада КМ.

На прошлогодишњим ревијама организатори су угостили значајне личности из свијета филмске умјетности. Тако су Бањалуку посјетили Боривој Довниковић Бордо, представник Загребачке школе анимираног филма, Никола Мајдак, најбољи српски аниматор, као и директори разних филмских фестивала.

Како је нагласио Дујаковић, коначни циљ агенције је да се у Бањалуци створи јака анимација, а уз помоћ надлежних институција и фестивал. "Све би било лакше када бисмо ријешили финансирање ревија. То би се могло ријешити да се уведу пореске олакшице, тако да би привредници имали мотива да финансирају овакве подухвате", истиче Дујаковић.

Приказани филмови

У досадашњим ревија-ма приказани су филмови: "Крунисање краља Петра Првог Карађорђевјћа", "Трке на Бањици", "Женидба Марка Краљевића" и друге. Мјесто на биоскопском платну средином 2005. године нашли су и анимирани филмови загребачке школе "Инспектор се враћа кући", "Можда Диоген", "Мачка" и други. У прољеће прошле године одржана је ревија документарног филма Републике Српске од 1992. до 2005. године на којој су приказани документарни филмови из продукције продукцијских кућа телеви-зија са подручја РС. Тако су гледаоци имали прилику уживати у документарци-ма "Крстић", "Живоф', "Пуно радно вријеме", "Људи садепоније"...

Жељко Дерајић 20. 07. 2007. Независне новине


 

 


Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана