Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Танго чудних бића

БАЊА ЛУКА Ретроспектива анимираних филмова Растка Ћирића и награђених филмова на словеначком фестивалу анимираног филма „Аниматека 2006" била је у уторак увече на програму „Дана анимираног филма". Бањолучка ревија завршена је синоћ пројскцијом филмова са Међународног фестивала анимираног филма у Анесију.
, Многобројна публика у биоскопу „Палас" ималајеприлику претпосљедње вечери ревије да види 13 најпознатијих Ћирићевих филмова, међу којима, и „Танго Регтајм" у којем „регтајм" музика ствара лични свијет у којем је све могуће, те параболу о бес\фтности под називом „Лалилонска кула".

Приказана су и три његова филма о необичним бићим.а и . бизарним животињским врстама које измичу људском погледу.
 
У „Алама и бауцима" Ћирић се бавио необичним бићима која је пронашао у Српском митолошком рјечнику, у филму „Невидљиве и слабо видљиве животињске врсте" говори о бизарним животињским врстама, док у посљедњем филму „Метаморф"приказује животни циклус, такође, необичног бића метаморфа.

Присутне је потом поздравио директор словеначког фестивала Игор Прасел рекавши да he публика моћи да погледа неке од најбољих филмова приказаних на овом фестивалу прошле године.„Аниматека" у Љубљани рођена је прије три године са циљем да прикажемо продукцију анимираних филмова из земаља централне и источне Европе рекао је Прасел.

Он је напоменуо да „ Аниматека". поред такмичарског програма, представља и оогату и разнолику међународну анимаци-ју и програм кратког филма.

Битан дио нашег рада су и радионице, анимирани филмови за дјецу и школе, промоција филмова.... - напоменуо је Прасел. Он је додао да је њихов пут до фестивала био мукотрпан. али да су на крају успјели. Исто је пожелио и организаторима бањолучке ревије анимираног филма. „Фениксарту".

„Данима анимираног филма" прексиноћје присуствовала и извршни продуцент „Анима-феста" из Загреба Олинка Виштица.

Укупно осам филмова из Чешке, Швајцарске, Италије, Хр-ватске и Словеније са овогодишње „Аниматеке" изазвало је смијех и аплаузе, али и повреме-ни мук у публици.
Пројекција је започела смијехом који је изазвала шашава чешка анимирана еротска фантазија инспирисана музиком Ками-ја Сан Санса „Животињски карневал" Микаела Павлатова.

Одушевљење и аплаузе је измамио словеначки филм „Двориште" Нејц Саје о злом комшији Лазару којем смета дјечија игра на игралишту поред његове куће.

Присутне је насмијао и банални словеначки филм „Храбри прдеж - љубав је у ваздуху" о рађању малог љубичастог „прдежа" који тражи „мјесто под носом" не схватајући зашто га људи не воле.
Приказан је и филм „Пасја сјећања" Симоне Маси, швајцарски „Провала облака" Симона Елтза, као и хрватски „Солдат" Давида Пероша Бано-та о кипу војника који пати од посттрауматског синдрома и о нимало цивилизованој реакцији цивилног друштва на његов порсмећај...Чешки филм „Глинени голуб" Милоша Томића са елементима играног филма у којем игра љубавног пара доживљава неочекивани крај кад му-шкарца позову у војску награђен је великим аплаузом.
Покровитељи ревије су Град Бања Лука и Министарсгво про-свјете и културе Српске. Медиј-ски покровитељ је „Глас Српске".

ПРЕДАВАЊЕ
За ученике бањолучке Гимназије јуче је директор неумског фестивала ашшираног филма Јуринко Рајић одржао предавање о основама класич-не анимације, о чему је дан раније говорио и студентима ба-њолучке Академије уметности. ",

Б. Стевандић, Глас СрпскеДруги о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана