Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Данас Ревија, сутра Фестивал

БАЊА ЛУКА  Поводом Свјетског даиа анимације. 28. октобра, прексиноћјс у бањолучком биоскопу „Палас" отворена ревија анимираних филмова под називом „Дани анимираног филма".

Ревију је отворила истакнута српска режисерка Вера Влајић, изразивши жељу да од сљедеће године ревија прерастс у фестивал, односно добије и такмичарски програм.

To ћe бити добар пут за људе у Републици Српској и БиХ да се баве анимацијом  рекла је Влајићева. Која је у досадашњој каријсри урадила 23 ауторска филма и анимацију за вишс од 50 фшшова научног и наставног карактера, као и за тслевизијске серије за дјецу и младе.

 Добро је што је Бања Лука покренула „ Дане анимираног филма". Програм је богат. Људи имају шта да виде на ревији  реоа јс Влаји Нева.

Ревија је почела програмом Међународног удружеља анимираног филма (ASIFA). Приказано је петнаест филмова, међу којима, и „Тотални неред" Деви Ноари.
У овом филму С. се спрема да провeде један обичан дан, сједа за свој ради сто, припрема се да нападне гомилу досијеа који га чекају, а онда се зауставља бсз даха, јер испред њега стоји потпуно го човјек...

Салве смијеха у публици изазиао је филм „Помоћ у селидби" Паулиис Пинсои у којсм болесне птице селице одлазе на југ авионом ни не слутећи да их тамо чека терориста.

Предсједник асоцијације „Феникс арт", која је организатор овс манифестације, Горан Дујаковић је рекао да на овај начин може да се створи фестивал анимираног фнлма у Бањој Луци. која је прва на простору бившс државе имала фестивал анимираног филма.

Сљедеће године се надамо фестивалу, а ово је најцјеловити ја ревија анимираног фнлма. Осим тога, бавимо се и документар ним и архивским филмом  рекао је Дујаковић.

Према ријечима Вере Влајић, у Србији се појавио већи број младих аутора. који се баве анимацијом.

Већина њих се бави комерцијалном анимацијом, али постоји и мали број оних који се упуштају у умјетничку анимацију  рскла je Шајићева и додала да посљедњих година град Београд иомаже продукцију краткометражчих и анимирапих филмова.

Прошле године смо имали десет, адокрајаове, вјсроватно ће бити 12 филмова.Тслевизије не дају довољно простора тој врсти продукцијс, а она је огромна и инспиративна, без граница  рекла је Влајићева.

Вера Влајић самостално режира од 1975. годи l не. У „Паласу" је приказано осам нових филмова. Између осталих. приказан је и њен награђивани филм из 1977. године „У Алеји великана и великих догађаја", који је сатирична историја свијета кроз карикатуре Зуке Џумхура, објављеним на насловној страни „Политике".

Приказана је и прича о слободи кроз досјетке једног Брке у филму „Брковез", као и „Хиромантија" о томе да ли линије на длану могу да прорекну судбину или је све игра.

Публика је имала прилику да види и два филма из серије„Мала Галерија" посвсћених модсрном сликарству. Филм из овог циклуса „Звездана ноћ" говори о холандском сликару Винсенту Ван Гогу, док је „Магрит" посвеКен белгијском сликару Ренеу Магриту. Одушевљење је изазвао њен два пута награђиван филм „Мали принц најезеру".

Покровитељи ревије су град Бања Лука и Министарство просвјете и културе Српске. Мецијски покровитељ је „Глас Српске". 

ВЕЧЕРАС
Ретроспектива анимираних фнлмова Растка Ћирића на програму је од V) часова у биоскопу „Палас". Биће, између осталих, приказани филмови „Танго рагтиме" И:Ј 1985. године, „Лалилонскакула" из 1988.    године, „ Але и бауци" из 1989.    године, „невидљиве и слабо видл.иве животињске врсте" из 1988. године, као и „метаморф" из 2005. године. За 21 час предвиђена је пројекција награђених филмова са словеначког фестивала „Аниматека 2006".

Љ. Радић , Глас Српске  30.10.2007


Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана