Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Преко идеје у Свијет

БАЊА ЛУКА  Ретроспектива бх. анимације (1961/2007) коју је приредио сарајевски режисер Веско Кадић и пројекција награђених филмова са Неумског фестивала анимираног филма (NAFF) обиљежили су друго вече, (понедјељак), бањолучке ревије анимираног филма под називом „Дани анимираног филма".

Бањолучки филмофили имали су прилику у биоскопу „Палас" видјети пионирске кораке бх. анимације, у које, свакако, спада рекламни филм „Мудра Лија" Златка Шешеља из 1961. године.

 Почеци анимације имали су своје техничке муцавости, а бх. анимација је своје најсвјетлије тренутке доживјела, у ствари, осамдесетих година, када су се као аутори истакли Неџад Беговић, Мидхат Ајановић и Дарко Преданић  оцијенио је Кадић.

Зато су и у оквиру ове ретроспективе којује Кадић назвао историјским прегледом бх. анимације, приказана најзначајнија остварења ових аутора. Публика је, између осталих, могла да види филм „Графити" Дарка Преданића, као и награђивани филм „ЕКГ" Неџада Беговића, те филм „Воајер" Мидхата Ајановића.

Одушевљење публике изазвали су управо филмови: „ЕКГ" у којем је Беговић уз помоћ само једне линије и одговарајућег звука илустровао животни вијек човјека, и „Bcmjep" са играним елементима у којем сниматељ снима вођење љубави цртаног јунака који му то онемогућава да би се на крају и сам нашао у улози воајера.
 Филм „ЕКГ" одликујеједноставност у ликовном изразу, али велико богатство у идеји и то је један од филмова који је npeко свије идеје, а не сјајног цртежа, доспио у свијет  рекао је Кадић који се бави анимацијом из хобија, „да не би као пензионер играо домине".

У другом дијелу програма приказано је седам награђених филмова са Неумског фестивала анимираног филма (NAFF) који долазе из Мађарске, Француске, Холандије, Естоније и Чешке.

Сваки од приказаних филмова измамио је аплаузе бањолучке публике, а посебно их је обрадовао мађарски филм „Маестро" Геза М. Тота, који је био номинован и за „Оскара" у области анимираног филма, a који говори о припреми Маестра за „велико приказивање", док вријеме полако одмиче... Приказани су, између осталих, и француски филмови „Пијанист" Cape ван ден Бом и „To сам ја" Жорис Клерт о временском утицају на једну дјевојку са мрачним мислима...

Директор овог фестивала Јуринко Рајић у уводној ријечи је подсјетио да NAFF постоји двије године и да је настао од радионице цртаног филма, која је прерасла у камп цртаног филма, а након три године у фестивал.

ПРЕДАВАЊЕ

Директор Неумског фестивала Јуринко Рајић јуче је одржао предавање за студенте бањолучке Академије умјетности  драмског и ликовног одсјека. Заинтересованим студентима говорио је основама класичне (цртане) анимације чему учи, у ствари, полазнике радног дијела NAFFa.ВЕЧЕРАС

Ревија ће бити свечано затворена вечерас у 20 часова у биоскопу „Палас" пројекцијом награђених филмова са фестивала „ANESI2007". Предвиђена је и пројекција филмова изненађења. Организатор ревије је „Феникс арт". Покровитељи су град Бања Лука и Министарство просвјете и културе Српске. Медијски покровитељ је „Глас Српске".

Б. Стевандић, Глас Српске 31. 10. 2007

 


Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана