Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Поглед у душу оживљених цртежа

БАЊА ЛУКА  Ревија анимираног филма, у оквиру које ћe бити приказано преко 50 врхунских остварења у четири програмске цјелине, отворена је у понедјељак увече у препуној сали мултиплекса „Козара" у Бањој Луци.

Ова манифестација трајаће до сутра увече, а организује је бањолучка Асоцијација за визуелне умјетности „Феникс арт".

За разлику од априла прошле године, када је у највећем граду Републике Српске приказана ретроспектива „Загребачке школе анимираног филма",
 
Ове године организатор је отишао корак даље  припремивши најквалитетнија остварења српске и свјетске анимације.

У госте је позвана и жива легенда српске анимације, Никола Мајдак, који је и отворио ову ревију ријечима:

Бањолучка ревија је веома значајна за развој анимираног филма у Републици Српској и искрено се надам да ће временом прерасти у прави фестивал.

Исту наду изразио је и предсједник Асоцијације „Феникс арт" Горан Дујаковић, који је подсјетио да је прије 35 година у Бањој Луци одржан Први фе тивал анимираног филма на простору некадашње Југославије.

 Вјерујем да ћемо ускоро у Бањој Луци покренути продукцију анимираног филма, који је у технолошком смислу у посљедње вријеме много приступачнији него раније и много ra је једноставније направити него npиje десетак година  истакао је Дујаковић.

О теми „Како направити анимиранифилм",данас у 12 часова, у биоскопу „Палас", одржаће предавање управо Никола Мајдак,којијепрви додир са седмом умјетношћу имао прије 62 године!
Својеврстан феномен представља и чињеница да овај бард српске анимације није цртач, али је  како каже  од оних који цртачу знају да исциједе и посљедњу кап креативне енергије. Сваки филм има свог поштоваоца, сматра Мајдак, без обзира на то у каквој је техници рађен и какав садржај има. Такође, није битно ни да ли је филозофија футуристичка, надреалистичка, хуморна, црнохуморна...

Једино је важно да свакодневно развијамо своју машту и да је „бацимо" на папир. Цртеж није увијек најважнији. Идеја је битнија од свега. А код филма је најважније да остави неки траг код гледалаца, било позитиван или негативан  рекао је Никола Мајдак за „Глас Српске".

Прве вечери ревије посјетиоци су имали прилику да виде десет награђених филмова са најважнијег европског фестивала анимираних филмова, који се бијенално одржава у француском граду Анесију.

На фестивал у Анесију стигну пријаве за око двије хиљаде филмова, а прикаже их се стотину, што довољно говори о томе колико је строга селекција  објаснио је Мајдак.

Бањолучку ревију отворио је филм Џоане Квин под називом „Dreams and desires". Приказано је и њемачко остварење „ Delivery", које је режирао Тил Новак, као и филм његовог сународника Тонија Комлија „Abigail". Сјајне реакције публике изазвао је бугарски фгош Андреја Тсветкова „Cherno na byalo", као и „Astronauts", Енглеза Метјуа Вокера.

Награђивани и хваљеии филм Британца Рана Врејка „Rabbit", такође, приказан је прве вечери ревије. Врејк користи ликове дјечака и дјевојчице из едукативних сликовница и наљепница педесетих година прошлог вијека, како би испричао причу о похлегш. Дјеца у стомаку зеца пронађу идола, помоћу чије моћи могу постати веома богата.
 
На отварању Ревије анимираног филма приказано је и француско остварење „Bgo", које су режирали Луј Блај, Томас Лагаш и Роже Бастијен. Прва ноћ ове манифестације била је резервисана и за јужнокорејски филм Чоа Хјона Мјунга. под називом „Walking in the rainy day", a публици су лредстављена и остварења „One D" Канађанина Мајкла Гримша и ранцускоканадскопортугалска „Трагична прича са срећним завршетком" Режине ТТешо. У центру радње овог филма је дјевојка, којој цијело село замјера због тога што јој срце куца прегласно. Оно што не знају јесте да је дјевојка, у ствари, птица која у завршници филма и одлети. Ауторка је, по властитом признању, жељела да нагласи да су неки људи другачнји од других против своје воље, али да притом једино желе да буду попут свих осталих...

Балканима

Фестивал европског анииираногфилма „Балканима", чија су награђена остварења синоћ приказана у Бањој Луци, основан је, како је рекао Никола Мајдак, из Једног простог разлога  јер српскп аниматори не могу да оду у Анееи.

 Немамо пара, виза, нити информација из спољнога свијета, а хоћемо да се бавимо цртаним филмом. Моја идеја је била „ ако не можемо ми у свијет, нека свијет дође код нас". Ми не копирамо фестивал у Анесију, већ само желимо да младим људима омогућимо да гледају најквалитетнију свјетску анимирану продукццју  истакао је Мајдак

ПРОГРАМ
У оквиру ревије, синоћ је приказано 13 награђених филмова са фестивала „Балканима 2006", који је одржан у Београду.

Данас у 18 часова посјетиоци ће моћи да виде први дио ретроспективс српске анимације, док ће други дио бити приказан у 20 часова.

Глас Српске
Б. Трнинић


Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана