Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вече посвећено легенди

БАЊА ЛУКА - Ретроспективом мајстора српске анимације Николе Мајдака, у четвртак увече у мултиплексу „Козара" завршена је Ревија аними-раног филма.

Завршно вече Ревије почело је филмом „Заљубљен у три колача", а настављено остварењима „Вријемевампира". „Pontius Pilatus Secundus" и „Посљедњи ТВ дневник", која су већ приказана у оквиру ретро-спективе српске анимације ве-че раније. У оквиру програма приказан је и Мајдаков филм „Запис о сликарју", који је ви-ше документарни, него аними-рани, и који говори о словеначком сликару Јанезу Бернику.

- У филму су видљива моја размишљања о Бернику, а током његовог снимања примијењени су ефекти, који су блиски анимацији. Кроз Берников опус приказан је покушај брисања границе између сликарства и филмске умјетности - рекао је Мајдак за „Глас Српске".

Овај свестрани синеаста до сада је потписао преко 300 краткомегражеих филмова. телевизијских емисија. реклама и спотова као сниматељ. сценариста, редитељ. монтажер и аутор. Члан је међународног савјета ASIFA-e и предсједник сриске секције у ASIFA-и и FI-PRESCI-jy.

Поред поменутих остварења, у четвртак је приређена и лројекцијафилмова „Пардон". „Curriculum vitae" и „Le grand guignol", a приказана су и Мај-дакова дјела „Diptich on aids", „Ape магна" и „Пут у Нови Сад".

Од понедјељка до четвртка. колико је трајала Ревија анимираног филма, кроз бањолучки мултиплекс „Козара" продефиловало је неколико стотина људи, жељних уживања и едукације у овој врсти филмског израза. Занимљиво је истаћи да су то, углавном, биле млађе особе; што је сигуран доказ да ће анимирани филм у Бањој Луци, и у годинама које су пред нама, имати своју публику. И, искрено се надамо, аутентичне ствараоце.

ФЕСТИВАЛ

- Изненађен сам заинтере- ; сованошћу публике за анимира-ни филм, нарочито чињеницом да је међу посјетиоцима Ревије било највише млађих људи. To значи да у граду на Врбасу постоји велико заеимање за филмску анимацију и да би Ба-ња Лука временом могла прерасти у центар у коме би се одржавао Фестивал анимираног филма. Постоје и јаки историјски разлози за то, јер је први фестивал ашшнраног филма на просторима бивше Југославије одржан управо у Бањој Луци, и то 1971. године. Ова Ревија нас је охрабрила, тако да ћемо сљедеће године покушати да је претворимо у фестивал. Надам се да ће нас у том подухвату подржати Влада Репу-блике Српске и град Бања Лука - истакао је за „Глас Српске" предеједник Асоцијације за визуелее умјетности „Феникс арт" Горан Дујаковић. Ова асо-цијација била је организатор Ревије анимираног филма.

Б. Трнинић , 02. и 03. 12. 2006,  Глас Српске
Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана