Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Заљубљени пас и мачка

БАЊА ЛУКА  Дани Загребачке школе анимираног филма отвopени су у понедјељак у мултиплексу „Козара" приказивањем oсам цртаћа под називом  Драг уљи Загреб филма".

Манифестацију јс отворио хрватски карикатурнста Бopивoj Довинковић).

Морамо схватити да анимирани филмови у себи носе и смијех и тугу, јер се ради о умјетничком дјелу. Цртани филм је равноправан са свим осталим умјетничким правцима, јер њега зову осмом умјетности, он има сажетост ликовног стваралаштва, карикатуре, стрипа и музике, одноcно такозване умјетности времена  рекао је Довинковић.

Први приказани цртаћ „Инспектор се враћа кући" изазвао је велики смијех код публике. Искарикирани лик смијешног детектива кроз читав филм слијсди отисак прста, кojи му сс смјешка изазива гa. Oн на крају открива да сс ради о његовом отиску. Сценарио и рсжију oвoг цртаћа нотпиcyjc Ватрослав Мимица.

Приказан је  филм познатог цртаног лика Сурогата, који је cвојом неспретношћу и забавом на плажи насмијао публику.

Највише одушевљења изазвао је филм „Знатижеља", чију режију и сценарио потписује Боривој Довинковић. Ради се о људској радозналости, болести којој, како каже Довинковић, још није пронађен лијек. Када се на екрану појавио смијешни човјечуљак, који сједи на клупи са својом великом папирном кесом, публика се насмијала. Сви пролазници жсле да завире у врећу „чикице", чија је жеља да само мало одспава на клупи. Када му сви досаде, он бјежи у пустињу, гдје пробуши кесу, у којој, у ствари, нема ништа.

Тражени су филмови смијеха, пошалица, јурњаве и боје. Цртаћи су у бившој Југославији кренули 60-их година јсдном узлазном линијом. 'Гада смо имали и фестивале анимираног филма. Али, много добрих ствари јс npoшлим ратом заустављено у цртаној индустрији. Поремећен је нормалan развој анимације. Mислим да филм требало сачувати језгри цртаног филма »омогућиги његов несметан развој  рекао је за наш лист Довинковић.

On каже да не би требало раздвајати анимиране  филмове за дјецу или за одрасле.
 Cве што јс добро, то је умјетност. Ако јс цртани филм добар, то јс умјетност, када није, онда је само запат. Неки умјетници имају ocjећaj да могу радити и причати зa дјсцу, неки не. У „Загpeб филму" за дјецу смо мало радили. Већином су то били цртаћи за одрасле. За дјецу је тешко радити. He смијете било шта писати и приказивати. Треба бити веома пажљив  прича Довинковић.

Цртаћ „ Ваувау", прави дјсчји филм.такођс јс приказан у понедјсљак. Он показујс како и пси и мачкс могу бити велики пријатељи. Животињс су нацртане из тако једноставан начин, прнступачак дјсци. и изазивају прави смијех. Сценарио и режију филма „Ваувау" потписујс Борис Колар.

To вече приказани су и  озбиљни филмови, као што су „Мачка", рађена по Езоповој басни, „Можда Диоген", „Сатиеманиa" и други.

Вечсрас у 20 часова у мултиплексу „Козара" биће приказани филмови из програма "Најбоље од нoвe продукције Загреб филма".


ОРГАНИЗАТОР
„Дане Загребачке школе акимираног филма" организовала јс Асоцијација за визуелне умјетности „Феникс арт", Представник oвe организације Горан Дујаковић рскао једа се нада да ће ова манифестација утицати на младе ауторе и аниматорс да се активирају на пољу анимације, те да се покрене стваралаштво на пољу цртаних филмова.

М. Јотић, 22. 06. 07.,  Глас Српске


Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана