Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Јунаци срећног дјетињства

БАЊА ЛУКА  Изложба оригиналних фолија и цртежа Загребачке школе анимираног филма отворена је у уторак у Хрватском културном центру. У мултиплексу „Козара" су послије изложбе приказани цртаћи из програма „Најбољи филмови за Дјецу".

Многобројни малишани, али и старија публика, могли су да виде како то изгледа када фолије и цртежи „оживе". Приказано је осам филмова, а дјеца која су била међу публиком са одушевљењем су поздравила Балтазара у цртаћу „0 мишу и сатовима", и то захваљујући оцу најпознатијег нацртаног професора Златку Гргићу.

Драго ми jе што смо добили прилику да изложимо оригиналне цртеже највећих мајстора Загребачке школе цртаног филма. Међу овим свједоцима настанка домаће анимације налази се и цртеж јединог човјека који је добио „Оскара" за цртани филм у бившој Југославији. Ради се о дјелу „Сурогат" Душана Вукотића  рекао је на отварању изложбе предсједник управе Хрватског културног центра Звонко Тарле- икона нашег срећног дјетињства, али, и због других ликова који cy редовно увесељавали дјецу. Данас су дошли неки нови хероји и ови цртани филмови су занемарени, али ипак незаборавни  каже Завило.

Тарле је истакао да ове фолије и цртежи имају изузетну вриједност као ликовна дјела, поред тога што су удахнуле живот у Балтазара, Сурогата и друг славне ликове анимираног свијета.

Млади писац Ернест Завило рекао је да је ова поставка јединствена прилика за све који желе да виде како су настајале приче о домаћим херојима цртаног филма.

Сви љубитељи цртаћа требали би погледати ову изложбу, барем због Балтазара, који је био Анимирани филм „Игра" при вукао је велику пажњу дјеце. У овој забави дјечак и дјевојчица снимљени „уживо" цртају свако своје ликове и такмиче се у томе, Али, ова игра на крају се претвори у прави и савремени рат, који заврши тако што се дјечак и дјевојчица расплачу. Ипак, овакав развој  ситуације није озбиљан међу дјецом, али би могао да постане међу одраслима. To је и скривена пoрука овог филма.


ПРОГРАМ
Данас у 18 часова у „Козари" ће бити приказани цртаћи учесници Првог међународног фестивапа анимираног филма, који је одржан у Љубљани 2004. године. У 20 часова биће предтављени филмови из програма „Класици Загребачке школе анимираног филма.

М. Јотић, 23. 06. 2005.,  Глас Српске


Други о нама


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана