Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Свети Георгије убива аждаху

АЛЕКСАНДРА РАЈКОВИЋ
Фото: Горан Дујаковић

Филм "Свети Георгије убива аждаху"(сценарио Душан Ковачевић, режија Срђан Драгојевић), за који је прва клапа пала 18. јула 2007. године, у мају 2008. би требао доживјети премијеру.   
Ријеч је остварењу који ће свјетло дана угледати у продукцији куће "Свети Георгије убива аждаху", са копродуцентима, "Оскар филмом" из Бање Луке и "Камером" из Бугарске. Већина филма снимљена је у етно селу Брестовац, код Делиблатске пешчаре, специјално прављеним за то, које обухвата  двадесетак кућа, двије кафане и црквицу. Сценографија је дјело Миљена Кљаковића Креке, који се потрудио да што вјерније дочара живот Србије пред почетак Првог свјетског рата. Међу главним глумцима у филму појављују се Лазар Ристовски, Милутин Милошевић, Наташа Јањић, Драган Николић, Слободан Нинковић, Милена Дравић, Зоран Цвијановић, Бора Тодоровић... 
У центру филмске приче је љубавна драма између једне жене и два мушкарца.  Млада и лијепа Катарина (Наташа Јањић) растрзана љубављу према Гаврилу и обавеза према мужу Ђорђу жандару прије ратног вихора, покреће још један.


-Лазар Ристовски и Наташа Јањић

Чињеница је да за педесетак година, у српској кинематографији, осим "Марша на Дрину" није снимљен ни један филм о тематици Првог свјетског рата. Текст Душана Ковачевића успјешно је извођен годинама на сцени београдског "Атељеа 212".
Послије Брестовца комплетна екипа у октобру се преселила у Омарску код Приједора, гдје је снимана Церска битка. Осим главних актера, Лазара Ристовског, Милутина Милошевића и Наташе Јањић, у Омарској је у улози капетана Тасића био и Бранислав Лечић. Душан Ковачевић је инспирацију за текст "Свети Георгије убива аждаху" пронашао у истинитој причи свога деда Цветка, који је био воловодац у Првом свјетском рату.
- У неколико реченица деда ми је испричао причу налик на античку драму. Током накнадних разговора, сазнао сам шта се још догодило...Једном речју, ратови долазе и одлазе, путују Србијом уздуж и попреко, смењују се као годишња доба. Зато, ваљда, само у Србији можете доживети пет годишњих доба: пролеће, лето, јесен, зиму и рат - записао је Душан Ковачевић.  
Љубавни троугао о Катарини (Наташа Јањић), Гаврилу (Милутин Милошевић) и Ђорђу (Лазар Ристовски) представља срж ове приче која описује Србију у вртлогу Првог свјетског рата.
- Ову сам  причу чуо од мога деде, Цветка Ковачевића. Као дечак, Цветко је био воловодац током Церске битке. Рекао је: "А онда су, тако, због људске пакости и злих језика, мобилисани богаљи из мачванских села и одведени "по казни" право на Цер. Гурнули су их у прве борбене линије, које су унапред биле жртвоване." У неколико реченица деда ми је испричао причу налик на античку драму. Током накнадних разговора, сазнао сам шта се још догодило - записао је Душан Ковачевић.
 


  -Врхунска сценографија етно села Брестовац  

Ни врело сунце, ни прашина, нису спријечили глумце, сниматеље, шминкере, да 12 часова проведу на првом дану снимања (18. јула 2007. године).У Омарској су снимљене сцене Церске битке и јуриша инвалида, за коју су анагажовани бројни статисти из Бање Луке и Приједора. Сценографија у Омарској обухватила је разроване путеве, српску  болницу, српски војни штаб, срушену циглану...Мада је у почетку било планирано да Церску битку снимају на Мањачи, сценограф Миљен Кљаковић Крека одлучио се за амбијент у Омараској. Разлог је био једноставан - амбијент Церске битке треба бити што мрачнији, суморнији и свако природно зеленило рушило би такву слику. Већина сцена у Омарској снимана је под кишом, ноћу, како би српска историјска голгота била заогрнута мрачним плаштом.   -Екипа из Републике Српске: Дејан Зорић, Драган Радетић, Владо Љевар и Љубиша  Ћетојевић.

Сценографија у Омарској може се описати као: 45 хиљада комада цигле, 37 хиљада комада цријепа, 80 тона гипса, 300 кубика старе грађе,  400 кубика нове, као и 600 хиљада кубика пребачене земље. Крека је будно мотрио 100 људи, који су радили на овој сценографији. Остатак филма снимљен је у Бугарској, односно сцене: сусрет Катарине и Гаврила на жељезничкој станици, као и екстеријер и ентеријер Шапца. Глумац Драган Николић (у улози свештеника) прије двадесетак година глумио је у представи "Свети Георгије убива аждаху", када је имао улогу Гаврила. Зоран Цвијановић, који глуми Милета Вуковића, 16 година је био дио позоришне дружине у комаду "Свети Георгије убива аждаху". У филму "Свети Георгије убива аждаху" дебитовала је Милена Предић, која глуми Јелену, Гаврилову жену. Цјелокупна филмска екипа сматра да је највећи дио посла већ урађен, а сада слиједи онај наделикатнији - монтажа. До премијере остаје још неколико мјесеци. Планирано је да филм прво види бањолучка публика, почетком маја у дворани "Борик". Ако све буде како је замишљено, филм "Свети Георгије убива аждаху" требао би бити приказан и на Канском фестивалу. 

  ЉУБАВ И РАТ

Радња филма "Свети Георгије убива аждаху" смјештена је у Србију 1914. године. Мјесто на обали Саве, гдје су на једној страни сељани, а на другој ратни инвалиди, само је рам за велику љубавну причу. У средишту је млада лијепа Катарина (Наташа Јањић), њен муж Ђорђе жандар (Лазар Ристовки) и ратни инвалид Гаврило (Милутин Милошевић), са којим је она у тајној романси. Љубавни троугао наћи ће се у вртлогу Првог свјетског рата.  

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА

Овај заједнички подухват сценаристе Душана Ковачевића и редитеља Срђана Драгојевића помогле су Владе Републике Српске и Србије. Тако је Влада Републике Српске дала милион и по марака за овај филм, а копродуцент је "Оскар филм" из Бање Луке, на челу са Владом Љеваром.
У филму се појављују глумци из Републике Српске, Верица Николић, Душко Мазалица, Дејан Зорић, Марио Лукајић, Александар Стојковић, Борис Шавија и Нина Граховац.
Дејан Зорић се нашао  у улози Гојка жандара, студент бањолучке Академије умјетности Верица Николић глуми Данку. Бањолучком глумцу Душку Мазалици повјерена је улога историјске личности, Гаврила Принципа.
Дио екипе из Републике Српске су и Драган Радетић (асистент камере), Љубиша Ћетојевић (асистент режије), Душко Крковић (асистент расвјете) и Бобан Лукић (асистент монтаже).  
ГАЛЕРИЈА: Са прве клапе филма "Свети Георгије убија аждаху"  -Етно село Брестовац-Лазар Ристовски                                                          - Зоран Цвијановић

  - Наташа Јањић                                                           -Душан Ковачевић


Играни филм


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана