Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Почело снимање филма "Турнеја" Горана Марковића

Прва клапа за филм "Турнеја" по сценарију и у режији Горана Марковића пала је у петак 21. децембра 2007. године у Шамцу.  
Главне улоге тумаче Драган Николић, Светозар Цветковић, Јосиф Татић, Мира Фурлан, Славко Штимац, Војислав Брајовић, Гордан Кичић, Сергеј Трифуновић, Богдан Диклић, Бранимир Поповић, Тихомир Станић. Продукценти су "Балкан филм" из Бање Луке и "Тестамент филмС" - а из Београда, а сценографију ради Вељко Деспотовић. Сценарио за филм настао је прије 11 година, тако да је позоришна представа по овом тексту годинама успјешно извођена у Београду.
Радња "Турнеје" смјештена је у најгоре ратно вријеме у БиХ, 1993. годину, када група глумаца из Беогада одлучи да дође до брзе зараде, и крене на "турнеју" по Српској Крајини. Међутим, несвјесни шта их чека, они су "упали" у средиште рата и почели да лутају од војске до војске.
Буџет филма је милион и 490 хиљада евра, а пројекат су подржали Министарство културе Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Радио телевизијом Србије, Радио телевизијом Републике Српске и Федералном телевизијом. Филм је  добио подршку "Еуроимажа", који је дао 225 хиљада евра.
- Пронашли смо савршене терене за снимање. Одушевила ме љепота пејзажа у Републици Српској и задовољство је радити са комплетном екипом овог филма - нагласио је Вељко Деспотовић.
У новом филму Горана Марковића појавиће се и двадесетак глумаца из Републике Српске: Александар Стојковић, Новак Билбија, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Љубиша Савановић...  


АЛЕКСАНДРА РАЈКОВИЋ


Играни филм


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана