Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Dokumentarno-animirani film o stećcima podržan u sklopu projekta 'Dijalog za budućnost'
2015-05-12

Asocijacija za vizuelne umjetnosti Fenix Art iz Banjaluke nosilac je projekta o srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima stećcima u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat podrazumjeva predprodukciju, produkciju i postprodukciju dokumentarno animiranog filma o Stećcima. U toku je faza predprodukcije koja treba da se završi u  junu mjesecu.  Projektom se podstiče razvoj produkcije animiranog filma, a film bi trebalo da se prikaže na Međunarodnom festivalu animiranog filma  u Banjaluci. Lokacije na kojima će se snimati su područja velikih nekropola: Stolac, Jablanica, Konjic, Sarajevo i Kupres.  

Na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), kao i prepoznate potrebe za stvaranjem prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, tim UN-a u BiH pod vodstvom rezidentnog koordinatora UN-a i u saradnji sa Predsjedništvom BiH je razvio projekat pod nazivom Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH kojeg zajednički provode UNESCO, UNICEF i UNDP. Projekat Dijalog za budućnost se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Od ukupno 334 prijavljena projektna prijedloga izabrano je 40 koji su podržani.  DFF Projektni tim kao i Projektni odbor kojeg čine Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, rezidentni koordinator UN-a, te šefovi UN agencija uključenih u ovaj projekat  (UNESCO, UNDP, UNICEF)  bili su oduševljeni  velikim brojem podnesenih projektnih prijedloga koji obuhvataju mlade, kulturu i obrazovanje. Od 117 projekata ocijenjenih kroz Lot 2  (Kultura),  16 je odobreno za finansiranje.

https://twitter.com/search?q=dijalog%20za%20budu%C4%87nost&src=typd
http://www.banjalukanima.org/


                                                                                       

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана