Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Banjalučki reditelj snimio film Sarajevo 1914
2015-05-23

Ovih dana završena je postprodukcija dugometražnog dokumentarnog filma  Sarajevo 1914, banjalučkog reditelja Gorana Dujakovića, a u produkciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART iz Banjaluke. Film je nastao u okviru projekta  Izučavanjem istorije do pomirenja  finasiranog od strane Evropske unije, a nosilac projekta je Narodna i univerzitetska biblioteka RS iz Banjaluke. Partner na projektu je ACED - Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banjaluke.  Film će biti dostupan školama u BiH, te prikazivan u javnosti. Informacije o terminima i lokacijama prikazivanja filma u okviru projektnih aktivnosti biće dostupne na internet stranici projekta  Izučavanjem istorije do pomirenja, rekla je za MONDO Svjetlana Marković,  koordinator projekta.

Projekat promoviše knjigu Vladimira Dedijera  Sarajevo 1914, čiji se reprint štampa u okviru projekta, a dokumentarni film je rađen na istom osnovu.

Osim Gorana Dujakovića, koji potpisuje scenario i režiju, ekipu filma sačinjavaju Predrag Solomun (montaža),  Draško Gajić  (kamera), David Mastkosa  (muzika), Midhat Paravlić  (narator),  Aleksandar Svitić (asistent snimatelja) i Svjetlana Marković (koordinator projekta ispred ACED-a).

Sagovornici u filmu su akademik iz Sarajeva Muhamed Filipović, publicista iz Zagreba Miljenko Jergović, istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović i drugi, a u filmu je korišten materijal iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Više informacija>>>

http://mondo.ba/a568502/Magazin/Kultura/Banjalucki-reditelj-snimio-film-Sarajevo-1914.html


Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана