Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Davno sam ti legao: Dokumentarno-animirani film o stećcima stiže na jesen
2015-08-28

Sredinom jula započelo je snimanje dokumentarno-animiranog filma o simboličkom svijetu stećaka radnog naziva -Davno sam ti legao...

Snimanje je obavljeno na području planina Bjelašnice, Treskavice, Zelengore i opštine Olovo, dok se snimanje nekropola na području Hercegovine i opštine Kupres planira završiti do kraja mjeseca.

U prvoj fazi snimljene su nekropole i pojedinačni stećci na lokacijama: Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika i Čengić Bare na planini Zelengora. 

Dokumentarno-animirani film -Davno sam ti legao..., što predstavlja dio natpisa sa jednog od nadgrobnih spomenika, hibridna je filmska vrsta o simboličkom svijetu stećaka i epitafa u kombinaciji slike i animacije. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanesena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transformiše u animaciju.

Film je podijeljen u nekoliko cjelina, postupkom fragmentarne naracije, od čega svaki dio oslikava život srednjovjekovnih stanovnika Bosne i Hercegovine i kulta smrti. Za izradu scenarija prikupljena je obimna naučna literature koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je značajnim dijelom prikupljena iz biblioteke Muzeja Republike Srpske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini se nalazi oko 60.000. Pretpostavka je da taj broj čini 80 posto ukupnog broja stećaka jer ih preostalih 20 posto s vremenom bilo uništeno. Stećci su izuzetno vrijedna istorijska i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu. Dio stećaka su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, dok se za preostale takve kamene spomenike ne zna čemu su tačno služili. Kao dio serijske transnacionalne nominacije na Tentativnu listu UNESCO-a su upisane 22 nekropole stećaka sa područja Bosne i Hercegovine.

Ekipu filma -Davno sam ti legao...-sačinjavaju Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Vladimir Turjačanin, muzika, Aleksandar Svitić, asistent snimatelja i Dragana Protić, producent.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti FenixArt realizuje fazu produkcije u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat Dijalog za budućnost se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).


http://www.banjalukanima.org/index.php

 

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана