Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

SARAJEVO 1914 prikazan na Sarajevo Film Festivalu
2015-08-28

Na Sarajevo Film Festivalu (SFF) prikazan je i dugometražni dokumentarni film banjalučkog reditelja Gorana Dujakovića Sarajevo 1914, koji je rađen u produkciji Feniks art iz Banjaluke, a prikazan je u selekciji BH film.
Sagovornici u filmu su akademik iz Sarajeva Muhamed Filipović, publicista iz Zagreba Miljenko Jergović, istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović i drugi, a u filmu je korišćen materijal iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.
Film je nastao u okviru projekta Izučavanjem istorije do pomirenja finansiranog od Evropske unije, a nosilac projekta je Narodna i univerzitetska biblioteka RS iz Banjaluke. Partner na projektu je ACED - Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj iz Banjaluke.
U filmu se, pored bogatog dokumentarnog sadržaja, kroz razgovore sa sagovornicima iz različitih uglova dobija uvid u okolnosti u kojima je došlo do Sarajevskog atentata kao i o događajima koji slijede i aktivistima Mlade Bosne. Sagovornici u filmu daju i osvrt na taj važan istorijski događaj iz današnje perspektive.
Osim Dujakovića koji potpisuje scenario i režiju, ekipu filma sačinjavaju Predrag Solomun (montaža), Draško Gajić (kamera), David Mastikosa (muzika), Midhat Paravlić (narator), Aleksandar Svitić (asistent snimatelja) i Svjetlana Marković (koordinator projekta ispred ACED-a).
 
 
 (http://www.glassrpske.com/kultura/vijesti/U-potrazi-za-snom-i-Sarajevo-1914-vratili-ratna-sjecanja/lat/191206.html) 

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана