Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Premijera dokumentarno-animiranog filma o stećcima Davno sam ti leg'o 8. decembra u Banjaluci
2015-12-05

Premijera dokumentarno-animiranog filma Davno sam ti lego biće održana 8. decembra u 16.00 časova u Multipleksu Palas u Banjaluci.
U periodu od aprila do kraja oktobra mjeseca realizovan je kratki dokumentarno-animirani film  Davno sam ti lego u trajanju od 19 minuta. Kombinujući živu sliku i 2D tehniku animacije,oživljen je kompleksan svijet simbola i epitafa koji potiču od impresivne i zadivljujuće srednjovjekovne umjetnosti Bosne i Hercegovine, pokazujući sve bogatstvo i raznolikost kulture koja je tu postojala. Filmom se nastojalo doprinijeti razvoju filmske produkcije kroz inovativni sadržaj koji će uključiti interkulturalni dijalog i poštovanje različitosti.
 
Snimane su najznačanije nekropole širom Bosne i Hercegovine, od kojih i najpoznatije sa bogato ukrašenim stećcima na području Hercegovine i centralne Bosne: Radimlja i Boljuni kod Stoca, Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika, Čengić Bare na planini Zelengora, Dugo polje na Risovcu, Ravanjska vrata kod Kupresa, Kalufi iznad Nevesinja i druge nekropole ali i pojedinačni primjerci na raznim lokacijama.
 
Ekipu filma Davno sam ti lego sačinjavaju: Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Aleksandar Svitić i Nemanja Jekić, asistenti snimatelja, Vladimir Turjačanin, David Mastikosa i Ratko Kolobarić, muzika i Dragana Protić, voditelj projekta.
 
Asocijacija za vizuelne umjetnosti FenixArt realizovala je ovaj film u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za budućnost se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).
 

Realizaciju filma još su pomogli Muzej Republike Srpske, Zemaljski muzej Sarajevo, Planinarsko sportsko društvo Lelija-Kalinovik, Miloš Mišković, Ante Vujnović – Javna Ustanova Radimlja Stolac, Momo Nikić i Toni Šarac. www.banjalukanima.org

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана