Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Приказана два филма из фундуса Кинотеке РС
2009-09-28

Поводом Дана европске баштине, који се од прошле године обиљежава и у Републици Српској, у Парохијском дому у Палама приказана су два документарна филма из фундуса Кинотеке РС - "Српске цркве брвнаре – знаци трајања" и "Писмо Ивану", у режији Милована Пандуревића.

У посебном дијелу програма предавање о теми "Патријахална култура херцеговачког друштва на прелазу из 19. у 20. вијек" одржао је шеф Катедре за историју на Филозофском факултету на Палама Драго Мастиловић.

Директор Кинотеке РС Милован Пандуревић изјавио је новинарима да је филм "Цркве брвнаре - знаци трајања" снимљен на подручју Бањалучке епархије и њиме је обухваћено десетак цркава брвнара које већином датирају из 19. вијека, а неке су саграђене и у 18. вијеку и трајни су споменици не само вјерски и православни него и доказ о стваралачкој снази српског народа.

Пандуревић је истакао да је документарни филм "Писмо Ивану", у продукцији "Срна филма", снимљен на простору херцеговачке висоравни Морине, недалеко од Невесиња, и на специфичан начин говори о оним вриједностима живота које су у савременом друштву помало заборављене - о завичају као духовном уточишту.

Према његовим ријечима, овај филм је добитник специјалног признања на смотри изворног и народног стваралаштва у Кучеву 2003. године, а недавно је приказан и на Међународној смотри документарног и етнолошког филма у Бањи Ковиљачи, када је позван да сљедеће године учествује на Међународном фестивалу еколошког филма на Родосу.

"На овај начин се и општина Пале укључује у обиљежавање културног септембра, заједничког програма Савјета Европе и Европске комисије, који се у РС обиљежава под покровитељством Министарства просвјете и културе“, напоменуо је он и додао да ће се централна манифестација поводом обиљежавања Дана европске баштине у РС одржати 30. септембра у Бањалуци.

Пандуревић је истакао да се Кинотека РС бави прикупљањем, очувањем и заштитом филмског архива.

"У Кинотеци РС постоји око 1 000 наслова, филмова, играних филмова, око 400 наслова документарних филмова и сви они су долазили на више начина", рекао је он и додао да постоје разни начини какао се долази до старих филмова из периода послије Другог свијетског рата до данас.10:20 PM 9/28/2009

Према његовим ријечима, Кинотека РС, поред филмова, чува и плакате, оргиналне сценарије, музику и шумове који се користе при монтажи филмова, а посједује и један музејски дио.

Пандуревић је истакао да је Кинотека већ организовала и једну изложбу технике која приказује развој камера од првих филмских до данашњих електронских камера.

Он је нагласио да се у Кинотеци чувају и пројектори, сегменти дистрибуције из двадесете године, али да су велики проблем финансије и обезбјеђење простора у коме би се чувао тај материјал.
 

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана