Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Svjetska elita animiranog filma u oktobru u Banja Luci
2010-08-06

KULTNI KANADSKI ANIMATOR CORDELL BARKER OTVARA FESTIVAL

Međunarodni  festival animiranog filma BANJALUKA 2010  biće održan od 22. do 27. oktobra u šest gradova Bosne i Hercegovine: Banja Luci, Sarajevu, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Bjeljini i Trebinju. Na ovogodišnjem, trećem po redu, festivalu biće prikazano više od 300 animiranih filmova, a za nagrade festivala takmičiće se četrdeset filmova. Glavna nagrada iznosiće 3.000 evra, specijalna nagrada 1.000 evra, a biće dodjeljene i tri nagrade za tehnike animacije, nagrada publike i dvije specijalne nagrade stručnog žirija.

U fokusu ovogodišnje manifestacije biće kanadska animacija, te će tim povodom festival otvoriti kultni kanadski animator Cordell Barker, izborom svojih filmova. Retrospektivu kanadske animacije priređuje  Marcel Jean reditelj i profesor istorije i estetike animiranog filma iz Montreala, a u okviru autorskih retropektiva biće upriličen i izbor filmova još dva kanadska animatora Norman McLarena i Pierre Heberta, koji će prirediti i animirani performans u Muzeju savremene umjetnosti u Banja Luci.
Jugoslovenska kinoteka iz Beograda predstaviće se sa interesantnim programom pod nazivom "Rana srpska animacija". U okviru ovog programa biće prikazana i dva propagandna filma iz perioda kvislinške okupacije Srbije, na čelu sa Milanom Nedićem koji će po prvi put, poslije Drugog svjetskog rata biti javno prikazani na ovogodišnjem festivalu u Banjaluci. Program ‘’Rane srpske animacije’’ sadrži  filmove nastale u period od 1925. do 1957. godine, a neki od njih su:’Traži pa ćeš naći’’ i ‘’MiliJon’’ režisera Ernesta Bošnjaka te ‘’Svjetlan i zmaj", reditelja Radivoja Lole Đukića. 
Istoriju animiranog filma bivše Jugoslavije dopuniće i program "60 godina zagrebačkog crtanog filma", u okviru koga će biti predstavljena kultna ostvarenja kao što su "Veliki miting" iz 1950/51. godine i dokumentarno-animirani film ‘’1001 crtež’’ oskarovca Dušana Vukotića. Priređivač ovog programa je Borivoje Dovniković, koji će tim povodom održati i prigodno predavanje.
Jubilej 50 godina Svjetske asocijacija za animirani film ASIFA biće predstavljen najznačajnijim animiranim filmovima po izboru generalnog sekretara ASIFA Vesne Dovniković, kao i izborima nagrađenih filmova sa festival animiranog filma festivala ANIMAZING 2009, najboljih evropskih animiranih filmova 2010. godine i izbor filmova Istočne Evrope CARTOON EAST, za koji je banjalučki festival animiranog filma ove godine kandidovao film sa prostora Bosne i Hercegovine,’’Čudotvorno mlijeko’’ autora Ivana Ramadana.

Festivalskoj publici u Banjaluci predstaviće se i poznata svjetska teroretičarka animacije Clare Kitson iz Velike Britanije, izborom animiranih filmova nastalih u produkciji KANALA 4, najznačajnijeg producenta britanske nezavisne autorske animirane scene.
Program festival sadržaće i brojna ostvarenja iz oblasti dječije animacije. Tako će mališani imati priliku da se upoznaju sa remek-djelima češke lutka-animacije, koja će im predstaviti Mihaela Mertova iz Češkog nacionalnog filmskog arhiva. Program obuhvata filmove Jirija Trnke, Bretislava Pojara,  Hermine Tyrlove i Jaroslava Zahradnika, snimljeni u periodu od 1951. do 1986. godine.
U okviru programa dugometražnog animiranog filma biće prikazana ostvarenja: "Tajna Kelsa"(The Secret of Kells) reditelja Tomma Morra i Nore Twomey. Ovo remek-djelo animacije spoj je  fantastike i legende o nastanku Knjige Kelsa, a rezultat je zajedničke saradnje Francuske, Irske i Beligijske produkcije. Film "Sita pjeva Bluz"(Sita Sings the Blues), mlade američke rediteljke Nine Paley je priča o istini, pravdi, i ženskom kriku za jednakošću. Film je  prožet muzikom Annete Hanshaw, džez pjevačice iz 1920-tih godina i vizueleno impresivnih slika letećih majmuna, zlih čudovišta, bogova, božica, ratnika, mudraca i krilatih očnih jabučica. Ostvarenje "Metropia" autora  Tarika Saleha je psihološka priča kojom autor  impresivnom animacijom secira složeni muško-ženski odnos.  
Specijalni gost festivala biće i veteran svjetske animacije i proslavljeni majstor Zagrebačke škole animiranog filma Nedeljko Dragić. Na ovogodišnjem festivalu će se predstaviti i jedan od četiri najznačajnija svjetska festivala ANIMAFEST iz Zagreb, izborom svojih nagrađenih filmova, kao i  festival animiranog filma ‘’NAFF 2010’’ iz Neuma, koji je  ujedno i naš partnertski festival.
Žiri ovogodišnjeg festivala činiće prošlogodišnja pobjednica Sandra Desmazije iz Francuske, te Clare Kitson iz Velike Britanije, Pierre Hebert iz Kanade, Dino Krpan iz Hrvatske i Vesko Kadić iz Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj Međunarodnog festival animiranog filma ‘’BANJALUKA 2010’’ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a značajnu fanansijsku pomoć obezbijedio je i Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Generalni medijski pokrovitelji su Radio televizija Republike Srpske i dnevne novine PRESS Republike Srpske, te prijatelj festivala Radio M

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана