Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Pobjednici festivala „Banjaluka 2011“
2011-10-28

GRAN PRIX festivala je dobio film "Danny boy" režisera Mareka Skrobeckog (Poljska/Švicarska.

Žiri u sastavu Vera Neubauer (Velika Britanija), Izabela Plucinska (Poljska), Marko Meštrović (Hrvatska), Steva Živkov (Srbija) i Luka Kecman (BiH),  donio je odluku o nagradama Međunarodnog festivala animiranog filma BANJALUKA 2011, i to:

-GRAN PRIX festivala se dodjeljuje filmu "Danny boy" režisera Mareka Skrobeckog (Poljska/Švicarska). Žiri smatra da je ovaj film izuzetno uspješan na različitim nivoima: upotreba lutke je originalna, priča se jasno čita bez i jedne izgovorene riječi, snagom metafore uzvisuje se do univerzalnih vrijednosti vodeći računa o najsitnijim detaljima, kako animacije tako i na planu dramaturgije.

-Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz, dodjeljuje se filmu “ Blizanci ‘’ (Twins) u režiji Petera Budinskog, (Slovačka), u kojem je na duhovito surov način tretirao problem alter ega izraženu kroz prizmu dva tijela a jedne duše. Naizgled jednostavnom animacijom omogućio je sebi izuzetnu kreativnost, dinamiku u scenama, crno-bijelim crtežom fokusirao problem netolerantnosti i gramzimovosti do apsurda.

- Nagrada za najbolji dječji animirani film žiri dodjeljuje filmu ‘’Poklon’’ Mihaila Dvoržankina (Rusija) smatrajući da je film prožet jednostavnom pričom, motivisan preciznom idejom i realizovan izuzetnom lirskom animacijom jasne i čiste likovnosti.

-Tri ravnopravne nagrade žiri dodjeljuje i za kategorije tehnike animacije gdje se rukovodio propozicijama festivala, ali je takođe dao prednost umjetničkim vrijednostima nagrađenih ostvarenja I to: Filmu "Maska" u režiji braće Quay, koji su ponovno potvrdili izuzetnu maštovitost, preciznost u izrazu sjajnom upotrebom svjetlosti i sjenki, začudnom atmosferom koja film čini izuzetno dinamičnim i mističnim. Filmu "Miramare" reditelja Michaelle Muller (Hrvatska), koji svojom likovnošću i jednostavnom pričom odražava izuzetan osjećaj prostora, vremena i atmosfere, kombinovanom tehnikom 2D animacije. Filmu "Velika trka" (The big race), reditelja Kote Camachoa) (Španija), u kojem slika svijet surovosti sporta koji to nije, i koji se graniči sa krajnjim granicama ljudskog postojanja, smrti. Primjenom animacije u ključnim scenama ovu surovu priču je učinio verističkom do te mjere da se ni u jednom trenutku ne sumnja, šta je krajnji zadatak svakog filma.

Žiri je također odlučio, uz saglasnost direkcije festivala, da dodjeli još tri posebna/specijalna priznanja I to slijedećim ostvarenjima:

Filmu "Overkast", reditelja Velislava Kazakova, (Kanada), koji na apsurdno tačan način dokazuje da čovjeka možete ubiti više puta ali da i poslije toga doktor može da kaže Uspjeli smo.

Filmu "Na grani" (Out on a limb) reditelja Falka Schustera (Njemačka) u kojem autor na suptilan način, kako pričom tako i crtežom, priča priču o postojanosti u jeseni svoga života, do posljednjeg milimetra sopstvene grane.

Filmu "Stvar u uglu" (The thing in the corner) reditelja Zoi Berriatua, (Španija), koji nam nedvosmisleno ukazuje na to da svako od nas ima neku svoju ‘’stvar’’ od koje bi pobjegao, ali da na kraju ipak mora da se pomiri sa njom i da je prihvati kao dio sebe.

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана