Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Snimanje filma «Davno sam ti legao...» u toku
2015-07-31

Dokumentarno-animirani film o stećcima imaće premijeru na jesen

 Sredinom jula započelo je snimanje dokumentarno-animiranog filma o simboličkom svijetu stećaka radnog naziva «Davno sam ti legao...». Snimanje je obavljeno na području planina Bjelašnice, Treskavice i Zelengore, i opštine Olovo,  dok se snimanje nekropola na području Hercegovine, i opštine Kupres planira realizovati do kraja mjeseca.

                                               

U prvoj fazi snimljene su nekropole i pojedinačni stećci na lokacijama: Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika i Čengić Bare na planini Zelengora. 

Dokumentarno – animirani film«Davno sam ti legao...», što predstavlja dio natpisa sa jednog od nadgrobnih spomenika,hibridna je filmska vrsta o simboličkom svijetu stećaka i epitafa u kombinaciji slike i animacije. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanešena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transforimiše u animaciju.

Film je podjeljen u nekoliko cjelina, postupkom fragmentarne naracije, od čega svaki dio oslikava život srednjovjekovnih stanovnika Bosne I Hercegovine i kulta smrti. Za izradu scenarija, prikupljena je obimna naučna literature koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je značajnim dijelom prikupljena iz biblioteke Muzeja Republike Srpske.

 

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini nalazi se oko 60.000. Pretpostavka je da taj broj čini 80 odsto ukupnog broja stećaka jer ih preostalih 20 odsto s vremenom bilo uništeno.Stećci su izuzetno vrijedna istorijska i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu.Dio stećaka su srednjovjekovni nadgorbni spomenici, dok se za preostale takve kamene spomenike ne zna čemu su tačno služili. Kao dio serijske transnacionalne nominacije  na Tentativnu listu UNESCO-a su upisane 22 nekropole stećaka sa područja Bosne i Hercegovine.

 

Ekipu filma «Davno sam ti legao...» sačinjavaju: Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Vladimir Turjačanin, muzika, Aleksandar Svitić, asistent snimatelja i Dragana Protić, producent.

 

Asocijacija za vizuelne umjetnosti FenixArt realizuje fazu produkcije u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne I Hercegovine. Projekat «Dijalog za budućnost» se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).www.banjalukanima.org

 

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана