Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Пројекти Феникс арта
Заштита домаћег филмског блага
2008-12-17

Асоцијација за визуелне умјетности „Феникс арт“ већ више од годину и по спроводи пројекат рестаурације и дигитализације сачуваног филмског фонда Александра Бојке и Кино (Филмског) клуба „Козара 816“.

Филмови из оба фонда су од непроцјењивог значаја за (ионако сиромашну) историју покретних слика на подручју Бањалуке, а откривени су послије трогодишње потраге, почетком 2007. године, у подрумима двије бањалучке зграде. Асоцијација „Феникс арт“ откупила је ове филмове од дотадашњих власника и у мају 2007. године започела са њиховом рестаурацијом и заштитом од даљег пропадања.


ФОНД АЛЕКСАНДРА БОЈКЕ

Сачувани филмски фонд заборављеног пионира покретних слика у Бањалуци, Александра Бојке (1896-1969), чини неколико стотина метара филмске траке „нормал 8 mm“, на којој је овај синеаста - у периоду од 1940. до 1963. године - снимио изузетно драгоцјен материјал о Бањалуци, њеној ужој и широј околини. Овај филмски материјал је пронађен у изузетно лошем стању, а у протеклих годину и по чланови „Феникс арта“ рестаурисали су и заштитили већи дио овог фонда, с тим што сада тренутно раде на спасавању најзначајнијих Бојкиних филмова – „Босна која је прошла–други дио“ (1942-1963) и „Босански пејсаж“ (1940-1963) – које су лоши услови, у којима су „чувани“ од 1963. до 2007. године, најтеже оштетили.
 

1.- Дио филмског материјала Александра Бојкe прије...

 
2. - ... и послије рестаурације и заштите од даљег пропадања)

У протеклом периоду, процес рестаурације и заштите од даљег пропадања филмских записа Александра Бојке финансиран је искључиво из средстава Асоцијације „Феникс арт“. До сада, једину помоћ у реализацији овог пројекта пружила је Административна служба Града Бањалука, која је донирала одређена средства, којима је плаћена дигитализација дијела рестаурисаних филмова у специјализованој лабораторији у њемачком граду Фридбергу.
Министарству просвјете и културе Републике Српске упућена је молба за финансијску помоћ за рестаурацију и дигитализацију остатка филмског фонда Александра Бојке, а чланови Асоцијације – ангажовани на овом пројекту - очекују позитиван одговор из овог министарства.
Крајњи циљ читавог овог изузетно комплексног и дуготрајног посла је издавање DVD-ја са најзначајнијим филмовима Александра Бојке, како би шира јавност била упозната са његовим радом. Уколико би Министарство просвјете и културе Републике Српске донирало тражена средства за завршетак овог пројекта, DVD издање „Непознати Александар Бојко“ угледало би свјетло дана средином прољећа 2009. године...

Више о сликарском, фото- и филмском стваралаштву Александра Бојке прочитајте овдје...


ФОНД КИНО (ФИЛМСКОГ) КЛУБА „КОЗАРА 816“

Заоставштина јединог организованог удружења бањалучких филмских непрофесионалаца – Кино (Филмског) клуба „Козара 816“ – пронађена је недуго послије открића филмског материјала Александра Бојке. Двадесетак документарних и играних филмова, те кратких репортажа, снимљених у периоду између 1979. и 1987. године, готово пуне двије деценије лежало је у картонској кутији, у једном мемљивом подруму, тако да су филмске траке „нормал 8 mm“, „супер 8 mm“ и 16 mm затечене у катастрофалном стању. Дио стваралаштва бањалучких кино-аматера „појела“ је такозвана „филмска куга“ (винегар синдром), код једног дијела филмске траке ацетатна база се током година – због неадекватног „чувања“ - исушила и постала веома крта, док су код преосталих филмова све залепке биле уништене, тако да су поједина остварења пронађена у дужим или краћим комадима.

Рестаурација и заштита од даљег пропадања овог материјала били су огроман изазов за чланове Асоцијацие „Феникс арт“, али је недостатак новчаних средства, потребних за реализацију овог пројекта, био највећа препрека у настојањима да се сачувано стваралаштво бањалучких кино-аматера јавно презентује у прољеће 2009. године. Сада је већ сасвим извјесно да план, према којем је посао рестаурације, заштите и дигитализације филмског фонда „Козаре 816“ требао да буде окончан у року од двије године (од маја 2007. до маја 2009), неће бити остварен.
До сада, из средстава Асоцијације „Феникс арт“ исфинансирана је потпуна рестаурација филмова код којих је степен оштећења био у границама од 2 до 3 (на скали од 1 до 5), као и основна (превентивна) заштита од даљег пропадања дијела филмског фонда „Козаре 816“ чији је степен оштећења 4 и 5 („велики“ и „врло велики“). Потпуна рестаурација највише оштећеног дијела филмског фонда „Козаре 816“ захтјева улагање значајних финансијских средстава... 
Како сада ствари стоје, овај пројекат Асоцијације „Феникс арт“ могао би да буде завршен тек у јесен 2009. године. Највећу подршку реализацији овог посла дало је Министарство просвјете и културе Републике Српске, на чијем су Јавном позиву са сафинансирање пројеката из области културе за 2008. годину, за процес дигитализације сачуваног филмског фонда Кино (Филмског) клуба „Козара 816“ недавно одобрена одређена финансијска средства. Овај новац – сасвим сигурно – неће бити довољан за завршетак читавог посла, али ће значајно помоћи ургентну рестаурацију филмског материјала који је највише оштећен.

Више о раду и филмском опусу Кино (Филмског) клуба „Козара 816“ прочитајте овдје...

Вођа пројеката рестаурације, заштите и дигитализације сачуваних филмских фондова Александра Бојке и Кино (Филмског) клуба „Козара 816“ је Горан Бараћ, активни члан Асоцијације „Феникс арт“...

Послије организације првих послијератних филмских ревија анимираног, архивског и документарног филма у Бањалуци, покретања сопствене филмске продукције и успјешно организованог Првог међународног фестивала анимираног филма „Бањалука 2008“, Асоцијација „Феникс арт“ упустила се у реализацију веома комплексних пројеката заштите филмске баштине са подручја Бањалуке, која је током свих претходних деценија била или заборављена или – једноставно - за њу није владало никакво интересовање.
У претходних неколико година на подручју Бањалуке пронађена је значајна количина филмског материјала, настала у периоду између 1940. и 1987. године.
А потрага за драгоцјеним метрима филмске траке, који представљају дио мозаика званог „историја покретних слика на подручју Бањалуке“, биће настављена и у будућности....

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана