Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Нови пројекти Феникс арта
Краткометражни играни филм „Вријеме“
2008-12-17

На конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске за пројекте из области културе, Феникс арт-у су додјељена средства у износу од  20.000 KM за продукцију кратког играног филма  ''Вријеме'', који ће бити реализован током 2009. године. Сценарио и режију потписује Марко Шипка (биографија) -, а цјелокупну екипу филма чини велики број младих аутора са простора бивше Југославије.

''Вријеме'' је кратки играни филм у трајању од 30 минута. Прича прати средовјечног мушкарца, виолинисту, који у болници сазнаје да је оболио од тешке болести и да му није остало још пуно времена до краја живота. У први мах њему је највећи проблем то што више не може свирати, али убрзо постаје свјестан ситуације у којој се налази. Обузет страхом од смрти он се суочава са својом реалношћу. Одлази у једно забачено планинско село, гдје је и рођен да би ту, као што је и обичај у његовој породици, био сахрањен. Са собом носи само виолину и неколико старих фотографија које га  подсјећају на његов усамљенички живот. Ту среће свештеника, јединог живог становника села чија је улога да припреми људе за њихов коначни чин. Кроз њихов однос откривамо најмрачније тајне људског духа. Виолиниста покушава пронаћи смисао свог постојања. Једину срећу види у природи која га окружује и у сјећању на своје дјетињство. Свештеник му покушава вратити вјеру у живот и у Бога, иако и сам понекад посумња и пожели побјећи, уморан од смрти која га окружује.

''Вријеме''је психолошка драма. У средишту позорности је човјеков однос према самом себи и однос према Богу и природи. Поента филма садржана је у коначној катарзи главног јунака и у његовом схватању да је Бог почетак и крај свега.
''Ако умремо с Христом,вјерујемо и да ћемо  живјети с њим
Није овдје мјесто нашег одмора''   (ПСАЛМ)

Прича је универзална и у њој се може препознати било ко на земаљској кугли. Али је и традиционална и аутентична. Описује наше просторе и наше људе. Дотиче се нашег историјског наслеђа и вјере. У одређеној мјери критикује постојеће стање у друштву и људском духу враћајући се  исконским вриједностима човјека.

Локације снимања филма су у разним крајевима Босне и Херцеговине (Бјелашница, Мањача, ријека Дрина, Околина Бос. Петровца итд…). Планирано трајање снимања је 20 дана.
Циљ пројекта је стварање филма који ће кроз причу о једном обичном човјеку покушати дати одговор на вјечно питање, али ће у том трагању отворити и безброј других питања. Филм ће кроз савремену причу говорити о свевременом страху, људској немоћи и незнању и о ономе што му тада једино преостаје, а то је вјера.
 

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана